sobota 11. mája 2013

Test č.1

Po troch tréningoch som skúsil po dôkladnom rozcvičení vykonať maximálny počet zhybov bez prerušenia. Podarilo sa mi ich spraviť 11 poctivých zhybov.


Poznámka k testu

Test ukázal, že tréning začína prinášať svoje ovocie už po relatívne krátkom čase. Uvidíme ako to pojde ďalej. Testy budem vykonávať v pravidelnom intervale čize po týždni tréningu respektíve po troch treningových cykloch. Dôvod testovania vidím v spätnej väzbe, ktorá pomôže pri plánovaní tréningu.

3. Zhybový tréning

Ako je vidieť podľa príspevkov, snažím sa za každým zhybovým tréningom dodržať zásadu, že jeden deň by mala byť regenerácia. Samozrejme okrem zhybového tréningu chodievam na crossfit treningy a pomedzi to ešte behám, tak nie vždy sa mi podarí túto zásadu dodržať.

Každopádne pri zhyboch sa zapájajú primárne Latisimus dorsi. V našej reči najširší sval chrbta. Je to široký, plochý, trojhranný sval, ktorý slúži na addukciu ramien, čiže pripaženie.


Dalej su to svaly stredný trapéz + rombický sval + zdvíhač lopatky. Tieto tri svaly sa starajú o zatlačenie ramien a lopatiek k sebe pri vrcholnej fáze pohybu. Nachádzajú sa na lopatkách a medzi nimi.

Nadhrebeňový + podhrebeňový + veľký oblý + podlopatkový sval. Všetky tieto svaly sú súčasťou ramenného kĺbu a teda umožňujú jeho ohyb a spevnenie. 

Nakoniec tu máme biceps. Práve tento sval má na starosti veľký ohyb lakťa, asistuje pri zdvihu a taktiež kontroluje rýchlosť návratu do štartovej pozície.

Z tohto je vidieť, že regenerácia svalov je veľmi dôležitá. Bez dostatočnej regenerácie cvičencovi svaly a sila neporastie a hrozí riziko zranenia.

Pri dnešnom tréningu som vyskúšal pyramídové série. Interval odpočinku som nastavil na 1:30 minúty. Úplne posledná séria mala byť vykonaná do maxima. Čiže koľko zvládnem najviac spraviť v jednej sérii, čiže bez oddychu. Podarilo sa mi zacvičit 5 zhybov. Kedže sa držím pravidla, že v jednej tréningovej jednotke musím spraviť 40 zhybov, musel som dodatočne vykonať ešte jeden bonusoví :)

Tréningové série


4 - 5 - 6 - 4 - 6 - 5 - 4 - max   (5 - 1*)

Poznámky k tréningu

Pri stanovených sériach mi interval odpočinku pôsobil trochu nadhodnotene. Zvládol by som tréningové série aj s odpočinkom 1 minúta.