utorok 7. mája 2013

2. Zhybový tréning

Po skúsenostiah z prvého tréningu som pokračoval v experimentoch. Skúsil som počet opakovaní trochu prispôsobiť. Výsledkom boli nasledujúce série.

Tréningové série

6 - 6 - 4 - 7 - 4 - 5 - 4 - 4

Poznámky k tréningu

Tento raz som nemal stanovený čas do kedy je potrebné spraviť výsledných 40 zhybov. Dodržiaval som odychový interval okolo 1 minúty. Ako je vidieť, rozloženie opakovaní v jednotlivých sériach je už rovnorodejší.

V ďaľšom tréningu by som sa zameral na pyramídový tréning


Čo je pyramída

Základom systému pyramídového tréningu je cielené pridávanie záťaže v niekoľkých sériách pre jeden konkrétny cvik za súčasného znižovania počtu opakovaní. V jednoduchom preklade to teda znamená, že tréning začínate s z väčším počtom opakovaní, pričom postupne redukujete opakovania. Môže tomu byť však aj naopak.

Výhody a plusy

Pyramídový tréning je nielen metóda s najlepšími výsledkami pri raste svalovej hmoty. Ide aj o vynikajúci spôsob zvyšovania výkonnosti športovca, nakoľko záťaž je dávkovaná pozvoľne a svaly sa tak majú možnosť na stres adaptovať postupne. Podstatným faktorom zostáva tiež skutočnosť, že dodržiavanie striktnosti techniky cviku je u tohto druhu oveľa účinnejšia a plynulým prechodom k väčšiemu počtu opakovaní sa minimalizuje riziko poranenia svalov, šliach, či kĺbov.